torsdag 8 april 2010

Har varit på mässa

Trädgårdsmässa.

Sammanfattningsvis säger jag en sak - amatörer på stor yta. Och det gäller kanske både mig och Polisen och de som ställde ut. Att vi som besökare är amatörer (och det baserar jag på att vi bara har balkong och därför bara hade nytta av 40% av allt som ställdes ut. Inklusive Foppa-tofflor som hade bytt namn till Toffrlor.) är väl okej. Men de som ställer ut kan man väl ställa högre krav på?

1) För att det ska komma in folk i montern så kan man locka med något erbjudande. På Hötorget ropar de "Billi', billi'". Det funkar bra. Men man behöver inte skrika. Man kan sätta upp en lapp. Rättstavade lappar är att föredra. Ökar liksom fötroendet.
2) Om det kommer en kund så är det trevligt att ge den kunden uppmärksamhet i lagom dos. Le. Säg hej. Ganska lätt, eller hur?
3) Om en kund visar intresse så är det trevligt att lägga ifrån sig kvällstidningen/sluta prata med kollegan. Räkna inte med att sälja bara för att det kommer nån, tänk istället på att de där stackarna har betalat 140 riksdaler för att komma in på en köpmarknad där du är en del.
4) Om du aldrig har varit med på en mässa, aldrig byggt en monter, aldrig möblerat nånting i hela ditt liv - ta hjälp. Det finns folk som har precis den kunskaper du behöver som yrke. Om du till exempel säljer mycket fina, mycket små krokar i åtta modeller så kan det se galet ödsligt om man sätter upp dessa krokar i en monter som är 4x4 meter. Krokjävlarna syns ju inte ens. Särskilt inte om du själv sätter dig framför dem.
5) Ni som arbetar på nåt av de stora företagen inom till exempel blomsterhandeln - tänk på att kunden på en mässa inte är densamma som den som har åkt ut till en jättelada på billig mark i förorten. Kunden på en mässa vet inte vad den vill ha. Det ska du berätta. Genom ett erbjudande.
6) Om du inte har nåt särskilt att ställa ut, gör som danske gurun Tage Andersen - lägg ut jord i massor, ta in sex hängbuksvin och låt folk glo. Genialt!
7) Satsa lika mycket på balkongägarna som på dem som har trädgård. Var är de små bänkarna för två att ställa på pyttebalkongen? Var är de fiffiga lösningarna? Vi nöjer oss inte med snurror i form av prickig geting. Vi har redan haft en sån. Den gick sönder. Nu vill vi satsa på kvalité. Men inte en gräsklippare eller pool. Det funkar inte för oss. Det skulle däremot en sekatör göra. Och ett fågelbad. Det kan man ha på balkongen (ve och fasa för allt fågelskit som skulle täcka lilla trägolvsytan. Men ändå. Det får plats!)

Sådärja. Ska vi stänga en dag och börja om på lördag igen? Inte det? Nya tag nästa år då?

Lycka till!

Inga kommentarer: