onsdag 5 januari 2011

Rig, rigare, rigast

Vi har varit i Riga.

Båt dit, några timmar där, båt hem. Nu ska jag försöka sammanfatta det hela.

För det första ska jag säga att jag är så väldigt glad att vi åkte dit. Som P sa "Det känns som man har rest längre än vägen hit" - den mentala omställningen är nämligen större än det fysiska avståndet. Jag också glad för att jag inte är född i Lettland. De har haft det svårt. Tyskar och ryssar och för all del svenskar (även om guiden sa "Den goda svenska tiden" eftersom man då, på 1600-talet, införde skolgång även för flickor och fattiga.) som har härjat och bestämt. Söndrat och härskat. Ända till 1991. Helt otroligt.

Så undrar jag varifrån det här intresset för glättighet (höga klackar på vita stövlar, svarta, glittriga kläder och det allmänna låtsasdiamantpåklistrade) kommer i från. Det är ju så överjävligt fult. Eller så där sexårsintressant.

Hur i alla världen kommer det sig att vi aldrig har haft det modet här? Beror det på 70-talets Marimekkomode och vindar från vänster där alla skulle vara lika hemvirkade? Eftersom jag är ett barn av min tid så kan jag bara säga tacka vet jag det! Ljusrosa läppstift, blekta hår, sylvassa klackar och päls är inte min stil. Eller nån annans här hemma, va? Nej - här är går vi mer och mer mot hemslöjd, foträtt och gammalt. Se bara på Odd Molly och andra som går mer mot allmoge än glitter.

Ja.

---

Själva båtturen var helt okej. Man åker på eftermiddagen, äter, sitter i baren och sover och sen är man i land till eftermiddagen då man kommer tillbaka till båten och äter, sitter i baren och sover. Perfekt! Tyvärr valde jag att dricka en Irish coffee på kvällen och jag, som egentligen inte dricker kaffe, kunde absolut inte sova när det var dags. Sov i tre timmar den natten. Har aldrig hört saker knarra så mycket. (Eller P snarka så lite.) Sen stoppade jag in öronpropparna och somnade som en stock till mitt eget hjärtljud.

À la carte på vägen dit som får en trea av fem, frukost i à la carte-matsalen som får en tvåa av fem och middag på hemvägen som får en tvåa av fem.

Kryssningsvärden får en trea. Och den får han bara för att han verkligen försökte. Men tänk att vara kryssningsvärd. Hu! Vilket jävla jobb.

Guiden på bussturen som anordnats av TallinkSilja var jättebra. Hon berättade om staden på ett bra och personligt sätt. Roligt! Visste du att 60% av alla som bor i Riga är ryssar? Maten är tyskinspirerad. Hon berättade dock aldrig varför alla har päls, blanka täckjackor eller blekt hår.

Skulle gärna åka till Riga igen. På våren. De har många gröna ytor som nu var vita. Och snö var det gott om. Och istappar. Många som jobbade med att skotta tak.
Grönområde i vitt

Takskottning

Ett annat tak

Citrus i snö
(på marknaden)


Köpte ett par väldigt, väldigt fina vantar. Kan åka tillbaka bara därför - köpa nya vantar!

De nya, superfina vantarna

3 kommentarer:

Anna D sa...

Sitter man verkligen i baren och sover???
Låter obekvämt.

Anna D sa...

Sitter man verkligen i baren och sover???
Låter obekvämt.

Anonym sa...

Det var de billigaste platserna :) Not.