lördag 12 maj 2012

Kattalog med kattegorier

Det har varits på kattutställning idag.

En erfarenhet rikare har det blivits.

En kattutställning börjar klockan 07.30. På lördagar och söndagar. Sen håller det på till 18. Det börjar med att man registrerar katten. Sen ska den veterinärbesiktigas. Därefter går man till sin bur där man hänger upp det hemgjorda burskynket tillverkat enligt konstens alla regler. Fast vårt burskynke är grönt. Sytt i linne. Andra har oftast krossad sammet. I lila. Och broderade namn i rosa. Ungefär.

Sen börjar Det stora väntandet. För katten har hamnat i en grupp. Och den gruppen kan ha starttid vid 12.30. Så då hittar man likasinnade - alltså personer som har katt av samma ras. För då talar man samma språk. Så dricker man sakerna man har med sig i termosar. Köper Festis till 8-åringen. Väntar. Kammar katten. Väntar. Oroar sig för att pälsen inte är tillräckligt sträv. Tittar på katten som tycks ha kommit till ro och somnar. Vandrar omkring bland alla kattburar med andra katter. Väntar. Undrar vad man gör där.

Sen är det plötsligt dags. Ett antal katter ska bedömas av en domare som visar sig ha mer att bjuda på än man trodde. För domaren har fattat galoppen - det är mer roande att bedöma katten högt. Det är roligare att lära sig nåt om katter och den specifika rasen som bedöms just nu, än att se domaren fundera och sen skriva oläsliga krumelurer på ett papper.

Domaren säger att vår katt har det bästa uttrycket för rasen hittills idag. Att hon kommer bli väldigt fin när hon har vuxit färdigt. att hon är bäst preppad (= preparerad = har fått lagom mycket spray och gelé och talk. Fast vi har egentligen bara badat henne för en vecka sen, kammat henne och haft i lite spraygelé med händerna. Vi blev förvånade över just det här goda betyget.), att hon har fina ögon, fin färg, fin svans och bra profil. Ja. Att hon är typ perfekt. Men ung. Och det tycker ju vi också :) Hon får sitt andra certifikat på två tävlingar. Nästa gång blir hon Champion!

Och här händer det nåt med oss.

Vi slutar ifrågasätta att vi är där. För nu blir vi tävlingsinriktade. Och nu längtar vi till nästa tävling när hon tävlar för tredje gången och kan bli Champion. Och sen ska hon tävla tre gånger till i två länder (alltså i Sverige två gånger och Norge en gång eftersom det ligger närmast) och när hon har vunnit tre nya certifikat, ja då är hon Internationell Champion.

Och vi pratar med Avelsrådet för rasen. Ställer frågor om vad man ska tänka på. Får veta att det är perfekt att para henne nästa vår. (Inser att vi måste tillbringa HELA sommaren hemma om vi ska ha de genomsnittliga 4,72 kattungarna hemma.)

Men, ska jag ändå tillägga, det var en stund när jag tittade på slutet av tävlingen som jag tänkte på i-landsproblem. Skönhetstävling FÖR KATTER. ÖVERHUVUDTAGET. Hm.

Men ... MOT NORGE!

Inga kommentarer: